Historia 

SM i Ekonomi är en årlig lagtävling där ekonomistuderande runt om i Sverige tävlar mot varandra inom ekonomi. Tävlingen SM i Ekonomi skapades först 1987 av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.) och har anordnats av S.E.R.O. varje år sedan uppstarten tillsammans med en ekonomförening eller kårförening på respektive lärosäte. Tävlingen är dessutom en konferens som handlar om framtid och karriär, vilken arrangeras i olika städer varje år. Under senare tid så har KarlEkon anordnat SM i Ekonomi två gånger (2010, 2018).

 Tävlingen SM i Ekonomi 

Hela SM i Ekonomi tävlingen består av tre omgångar. Först är det en deltävling på respektive lärosäte. Därefter semi-final och final under stora konferensen 2021 som arrangeras av S.E.R.O. tillsammans med Örebros Universitet (SESAM). Det lag som vinner tävlingen har möjlighet att tävla i den internationella tävlingen som kallas för Nordiska mästerskapen i ekonomi (NCBE), vilket är mellan länderna Danmark, Finland, Norge och Sverige. En deltävling arrangeras av varje lärosäte som är med i tävlingen för att utse ett bidrag som skickas till konferensen där semifinalen och finalen kommer utspelas. Tävlingen utgår på att ett lag av tre personer ska skriva en tentamen som består av tre delar, vilka är företagsekonomi, nationalekonomi och allmän ekonomi. Företagsekonomi på nivå B utgör 50% av tentamen, medan nationalekonomi på nivå A och slutligen allmän ekonomi som handlar om ekonomisk allmänbildning utgör 25% vardera av tentamen. Vilket visar på att kunskapskraven är inte för höga och du behöver inte bemästra alla delar heller för att vara delaktig. 

Huvudarrangörer 2021;

Karlstad Universitet har aldrig vunnit SM i Ekonomi och vi hoppas att någon av er kan bli det första laget att kamma hem segern.

 Anmälan till Deltävlingen 

Du tar chansen att vara med i deltävlingen genom att bilda ett lag som består av tre deltagare där ni utser en lagledare. Det är lagledarens uppgift att vara kontaktperson mellan laget och projektledarna för deltävlingen. Det lag som vinner deltävlingen kommer få åka till konferensen (vilket kan bli annorlunda i år) där lagledaren ska fungera som en kontaktperson till tävlingsansvarige vid huvudtävlingen för SM i Ekonomi. Du ska även skicka deltagarnas namn, personnummer, telefonnummer, adress, mailadress och lärosäte till deltavlingsm@karlekon.com.

Deltagaren ska uppfylla följande delar:

  • Studenten har tagit maximalt 210 högskolepoäng oavsett ämne, vid deltävlingstillfälle.

  • Studenten skall kunna uppvisa ett LADOK-intyg ”nationellt resultatintyg” vid deltävlingstillfälle där studenten ska kryssa i ”ta med godkända moduler i ej avslutade kurser”.

  • Studenten skall vara medlem i en ekonom- eller kårförening.

  • Studenten ska vara registrerad för heltidsstudier vid svensk högskola eller universitet, vilket uppvisas genom ett LADOK-intyg ”registreringsintyg”.

  • Studenten ska ha intention att ta en examen inom ekonomi.

Viktig notering; Tentamen är en anonym, där dem tävlande lagen får en anonymitetskod av projektledarna. Därmed kommer resultatet enbart vara känt för projektledarna för deltävlingen och ingen annan! Ett undantag är att dem som placerar sig topp 3 , kommer gratuleras vid prisutdelningen.

 Deltävling 2021 

Årets upplaga kommer vara den 35:e tävlingen och i år kommer deltävlingen arrangeras 17 mars. I nuläget finns det fortfarande mycket oklarheter över exakt hur dagen kommer se ut på grund av rådande omständigheter, dock så kommer SM i Ekonomi genomföras och planering är i full gång. När vi får ny information och ökad klarhet om dagen kommer det publiceras  ny information dels här. Dessutom kommer den årliga konferensen genomföras precis som tidigare år (antingen digitalt eller fysisk), vilket kommer ske mellan 13-16 Maj samtidigt som semi-finalen och finalen kommer äga rum.    

  •  Anmälning för tävlande kommer vara öppen mellan 3-10 Mars        

  •  Anmälning för tentavakter kommer vara öppen mellan 3-10 Mars   

Huvudsponsorer 2021

Delsponsorer 2021

Sociala Medier

  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle
  • YouTube - Vit Circle

© Copyright 2020 KarlEkon